Wereldsteden informeren naar Airbnb beleid Amsterdam

Er word veel kritiek geuit op Gemeente Amsterdam en de vakantieverhuur in deze stad. Toch vragen grote steden zoals Tokio, Berlijn, Barcelona en San Francisco aan Amsterdam hoe zij omgaan met het beleid omtrent vakantieverhuur. Zij zijn benieuwd naar hoe Amsterdam omgaat met afspraken die zij met Airbnb gemaakt hebben.

Deze afspraken leverden Amsterdam in 2015, 5.5 miljoen euro aan toeristenbelasting op. Amsterdam is hiermee “een voorbeeld voor velen”, meent wethouder Laurens Ivens (Wonen). SP’er Ivens klinkt positief, oppositiepartijen GroenLinks en PvdA zijn een stuk kritischer. Beide partijen zien graag dat de 60 dagen vakantieverhuur teruggedrongen wordt naar 30 dagen per jaar. “Het zorgt er voor dat er nog minder huizen beschikbaar zijn om in te wonen” stelde PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman woensdagmiddag.

Inkomsten
De vraag is echter of zo een regel echt voor meer woningen gaat zorgen en voor minder overlast. VVD en D66 denken van niet.  “Wij denken vooral dat goedwillende Amsterdammers hiermee een prikkel krijgen om de regels te overtreden”, stelt D66-raadslid Reinier van Dantzig. “Toeristen brengen geld op”, vult VVD’er Daniel van der Ree aan. “Ook voor de eigenaar van een huis.”

Of de periode van 60 dagen überhaupt teruggebracht kan worden is overigens nog niet zeker. Wethouder Ivens wil dan ook aanvullend juridisch onderzoek laten doen. Wel komt er meer geld beschikbaar voor de handhaving van de huidige toegestane 60 dagen.

Bron: At5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *