Voorstel beleidswijziging Airbnb in Amsterdam

Aantal dagen vakantieverhuur

Amsterdam wil de schaarse ruimte in de stad goed gebruiken en staat vakantieverhuur van woningen dan ook toe, maar beperkt dit momenteel wel tot maximaal 60 dagen per jaar.

De Gemeente Amsterdam heeft Airbnb gevraagd om gegevens van wie er meer dan 60 dagen verhuurt, Airbnb geeft deze echter niet vrij. Zij hebben daarentegen de gemeente wel cijfers gegeven over hoeveel mensen boven de limiet uitkomen. Volgens deze cijfers gaat 19 procent van de verhuurders over de 60 dagen limiet heen. Daar moet wel bij gezegd worden dat hierbij geen rekening is gehouden met legale B&B’s. De cijfers zijn dan ook nog onvolledig en geven geen goed beeld van de werkelijke situatie.

Amsterdam is momenteel aan het evalueren over de huidige toegestane termijn van 60 dagen vakantieverhuur per jaar. Hier heeft 9 Maart een debat over plaats gevonden. Bij punt 25 kun je het complete debat over Airbnb in de Gemeente Amsterdam terug luisteren. Komende maand, 20 April vindt de evaluatie plaats.

Toeristenbelasting

Omdat de toeristenstroom elk jaar toeneemt, wordt de druk op de binnenstad hoger. De coalitie heeft daarom een voorstel ingediend om de toeristenbelasting binnen de ring te verhogen, van 5% naar 6%. Buiten de ring willen ze dit verlagen naar 4%. Dit zal ongeveer 12 miljoen per jaar extra gaan opleveren en het moet er voor zorgen dat het toerisme in Amsterdam beter verdeeld wordt.

Schoonmaak Amsterdam Airbnb

Men heeft voornemens de hiermee gegenereerde inkomsten onder andere te besteden aan betere handhaving. Zo willen ze dat er betere controle is op vakantieverhuur. Daarnaast wil men extra investeren in het schoonhouden van de stad na evenementen. De gemeente wil graag sneller kunnen handelen na een evenement en dit zou dan mogelijk zijn.

Bron: SP Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *