Mag ik mijn appartement of woning tijdelijk verhuren aan toeristen?

Ja, je mag je eigen woning of appartement maximaal 30 dagen per jaar verhuren aan maximaal vier personen tegelijk.

Er gelden echter wel voorwaarden. Momenteel is de gemeente Amsterdam de enige gemeente in Nederland die vakantieverhuur van je eigen woning formeel heeft toegestaan. Hoe het precies werkt in andere gemeenten is niet altijd duidelijk. Wel mag je er vanuit gaan dat grofweg dezelfde regels zullen gelden.

De voorwaarden van de gemeente Amsterdam

 • Je moet zelf in de woning wonen.
  Vakantieverhuur is alleen mogelijk als je de hoofdbewoner van de woning bent en zo staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).
 • Je mag de woning alleen incidenteel verhuren (maximaal 30 dagen).
  De woning bedrijfsmatig en structureel verhuren is niet toegestaan. Je mag je eigen woning of appartement maximaal 30 dagen per jaar verhuren. Verhuur je langer dan deze periode, dan loop je het risico dat de gemeente onderzoek gaat doen naar bedrijfsmatige verhuur. Als je een gedeelte van je woning verhuurt (maximaal 40%), dan kun je een eigen Bed and Breakfast (B&B) beginnen.
 • Je moet belasting betalen.
  Over de inkomsten uit vakantieverhuur moet je toeristenbelasting en inkomstenbelasting betalen. AirBnB houdt voor appartementen en woningen in de gemeente Amsterdam automatisch de toeristenbelasting in. Hier hoef je dus niet voor te doen. De inkomsten van vakantieverhuur dien je zelf op te geven bij de inkomstenbelasting van de landelijke Belastingdienst.
 • Je hebt toestemming nodig van VvE of verhuurder.
  • Vakantieverhuur kan in principe alleen als je de eigenaar bent van de woning. Sommige Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) hebben vakantieverhuur in de splitsingsakte verboden. Maak vooraf afspraken hierover om conflicten te voorkomen!
  • Als huurder mag je bijna nooit je woning aan anderen verhuren. Ook niet als je dit incidenteel doet. Je vindt dit terug in het huurcontract. Huur je van een woningcorporatie? Dan mag je de woning nooit gebruiken voor vakantieverhuur. Je loopt dan het risico je woning te verliezen!
 • De woning moet brandveilig zijn.
  De woning moet in het belang van je gasten en buren aan de nodige brandveiligheidseisen voldoen. Kijk voor meer informatie op de website van de brandweer.
 • Je mag je woning aan niet meer dan vier personen tegelijkertijd verhuren.
 • Je gasten mogen geen overlast veroorzaken voor omwonenden.
  Als hoofdbewoner van de woning ben je verantwoordelijk voor het gedrag van jouw gasten. Maak daarom van tevoren duidelijke afspraken om overlast te voorkomen. Bijvoorbeeld over het buiten zetten van afval. Licht ook de buren vooraf in en laat een telefoonnummer achter, zodat jijzelf of iemand namens jou kan ingrijpen.

Gevolgen bij niet nakomen regels
Als je je zich niet aan de regels voor vakantieverhuur houdt, dan riskeer je een boete, een navordering van toeristenbelasting of zelfs verlies van je woning (in geval van coöperatie woning).

2 thoughts on “Mag ik mijn appartement of woning tijdelijk verhuren aan toeristen?

 1. Ik vind dit een duidelijk artikel. De informatie kan ik goed gebruiken bij het herschrijven van het huishoudelijk reglement van onze VvE. Ik zou echter graag de bron willen hebben van deze bepalingen. Kunt u mij die sturen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *