Regelgeving vakantieverhuur in Amsterdam

Er is de laatste tijd veel te doen rondom Airbnb in Amsterdam. Je ziet krantenkoppen voorbij komen over rolkoffertjes die overlast geven. De gemeente deelt boetes uit en is er sprake van ‘illegale hotels’. Niet iedereen durft daarom meer zijn of haar woning op Airbnb aan te bieden. Je kan je prima houden aan de regels die Amsterdam heeft opgesteld voor vakantieverhuur en een zakcentje bijverdienen. Het is echter wel belangrijk dat een woning legaal verhuurd wordt.

Wij hebben daarom de belangrijkste regels voor vakantieverhuur in Amsterdam voor je op een rij gezet:

  • Uitsluitend verhuur door hoofdbewoner

Vakantieverhuur is alleen mogelijk als u hoofdbewoner bent en zo staat ingeschreven. Je mag de woning niet verhuren wanneer het niet jouw hoofdverblijfplaats is.

  • Er is toestemming van de VVE of verhuurder nodig voor vakantieverhuur

Ben je als huiseigenaar aangesloten bij een VVE? Dan ben je verplicht om toestemming te vragen aan de vereniging van eigenaren. Vakantieverhuur is in Amsterdam alleen toegestaan als je hier goedkeuring voor gekregen hebt van de VVE.

  • Maximaal 60 dagen vakantieverhuur per kalenderjaar

Je mag 60 dagen per kalenderjaar verhuren. Airbnb heeft een teller op de advertentie staan, hiermee wordt bijgehouden hoeveel van de 60 dagen er verhuurd zijn. Bij 60 dagen wordt je advertentie automatisch gepauzeerd. Verhuur je ook bij andere platformen? Dan moet je jouw 60 dagen zorgvuldig bijhouden.

  • Maximaal aan 4 personen (per nacht) verhuren

Meer dan 4 personen zijn niet toegestaan in Amsterdam. Je mag je woning dus niet aan meer dan 4 personen tegelijkertijd verhuren. Bovendien zal dit een hoop schelen qua overlast, het voorkomt namelijk groepen personen tegelijk in een woning.

Voor de Bed & Breakfast gelden andere regels, o.a. dat wanneer je op vakantie gaat, je geen B&B kan exploiteren of de gehele woning aan toeristen kan verhuren. Verhuren via Airbnb (of een ander platform) mag dus niet als je al een B&B hebt.

  • Meldplicht per 1 oktober 2017

De meldplicht geldt in Amsterdam voor iedereen die zijn woning verhuurt aan toeristen. Dit gaat niet alleen over de verhuur van jouw woning op Airbnb, maar over alle platformen. Wij zullen binnenkort een blog wijden aan het meldplicht wat eraan zit te komen.

Heb je nog vragen over de regelgeving van Amsterdam? Of ben je benieuwd of de regelgeving invloed heeft op jouw woning/situatie? Neem gerust contact met ons op.

Wij zijn telefonisch bereikbaar op 020-2613951 of je kan ons ook altijd mailen: info@bnbbeheerder.nl

We helpen je graag bij het beantwoorden van al je vragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *