Meldplicht vakantieverhuur gemeente Amsterdam per 1 oktober 2017

Helaas blijken niet alle verhuurders in Amsterdam de regels even nauw te nemen. Een deel van de huisbazen misbruikt Airbnb om complete panden het gehele jaar door te verhuren aan toeristen. Daarmee werken ze de woningnood in de hand, omdat deze woningen daarmee niet beschikbaar zijn voor mensen die voor langere termijn een woning zoeken in Amsterdam. Daarnaast verhuren zij deze panden vaak aan grote groepen toeristen tegelijk, waardoor ze een bron van overlast zijn voor de buurt. Een slechte zaak vinden wij.

De gemeente Amsterdam heeft veel moeite om deze louche huisjesmelkers aan te pakken. Dit is een van de redenen dat de regelgeving met grote regelmaat verandert. Helaas schiet de gemeente in haar aanpak vaak met hagel, waardoor zij ook de bonafide verhuurders treft. Een van de nieuwste wapens in de strijd van de gemeente is de meldplicht ingaande op 1 oktober aanstaande.

Vanaf 1 oktober ben je verplicht elke keer als je je woning verhuurt dit te melden bij de gemeente (verhuur van een woonboot hoef je nog niet te melden). Dit kan vanaf 30 september via www.amsterdam.nl/vakantieverhuur.

Hoe werkt de meldplicht van de gemeente Amsterdam?

Het formulier is digitaal in te vullen op de website van de gemeente op de pagina Vakantieverhuur melden.

  • Je dient het formulier zelf in te vullen. Het is helaas niet mogelijk iemand hiervoor te machtigen.
  • Voor het melden heb je een DigiD nodig. Als je nog niet beschikt over een DigiD, dan kun je die aanvragen op https://www.digid.nl/. De aanvraag van een DigiD kan een aantal dagen duren.
  • Je dient een melding te maken vóór aankomst van de gasten.
  • Je vult enkel de check-in en check-out datum in van de gasten en gaat akkoord met de voorwaarden.
  • Als je de verhuur van de woning niet meldt, kun je een boete krijgen van € 6.000.

Wanneer je klant bent van BnBBeheerder dan krijg je bij elke boeking automatisch een mailtje met bovenstaande gegevens. Invullen is daarmee een fluitje van een cent en kost je slechts 30 seconden van je tijd.

Heb je vragen naar aanleiding van deze informatie? Bel 020-2613951 of mail info@bnbbeheerder.nl ons gerust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *