Amsterdam beperkt Airbnb verhuur tot 60 dagen

Amsterdam en Airbnb een deal hebben gesloten, dat meldt gemeente Amsterdam. Na lang onderhandelen hebben Amsterdam en Airbnb besloten dat een woning niet meer verhuurd kan worden na 60 dagen. De nieuwe afspraken moeten ervoor zorgen dat Amsterdam illegale hotels beter kan aanpakken en dat het verhuren van woningen op een rustige, eerlijke en veilige manier gebeurt. De samenwerking is vandaag bekend gemaakt en zal op 1 januari 2017 van start gaan.

Wat betekent dit voor jou als verhuurder?

Airbnb zal een dagenteller plaatsen, waar exact te zien is op hoeveel dagen verhuur je zit. Na 60 dagen is het niet meer mogelijk om jouw woning aan te bieden, tenzij je de juiste vergunning hebt. Het wordt in Amsterdam ook onmogelijk gemaakt om op Airbnb huizen aan te bieden voor meer dan vier personen. Voor alle hosts die zich aan de regels houden, zal er niets veranderen. Illegale hotels daarentegen zullen hard aangepakt worden.

Verhuurders die een bed&breakfast-vergunning hebben en 365 dagen per jaar gasten mogen ontvangen worden vrijgesteld. Bij het nieuwe systeem kunnen verhuurders aangeven of ze de juiste vergunningen hebben. Wanneer dit het geval is, wordt de limietoptie uitgeschakeld.

Uitzondering

Zolang je jouw woning voor minder dan 40 procent zal verhuren, kan je in aanmerking komen voor een bed & breakfast-vergunning van de gemeente Amsterdam. Als je bij Airbnb kan aantonen dat je zo een vergunning hebt, mag je jouw kamer(s) ook langer dan 60 dagen verhuren.

Airbnb is veruit de grootste site voor vakantieverhuur, maar niet de enige. Er zijn ook andere aanbieders, zoals Windu, Booking.com, Flipkey en HomeAway. Verhuurders kunnen dus nadat hun 60 dagen bij Airbnb verhuurd zijn, hun appartement nog wel via andere sites aanbieden. Amsterdam zegt daarom ook met andere sites een soortgelijke deal na te streven.

Illegale verhuur

De Telegraaf meldt dat illegale verhuurders die betrapt of beboet zijn, voor minimaal 2 jaar verbannen worden op Airbnb. Airbnb wil niet dat de gemeente zelf het aanbod op de site controleert. Hierbij beroept het Airbnb zich op de privacyregels. Wel zullen ze de persoonlijke gegevens van hosts onder voorwaarden delen met de de gemeente.
Dit betekent dat Airbnb informatie levert over bepaalde adressen waarnaar de de gemeente een bestuursrechtelijk onderzoek is gestart.

De nieuwe overeenkomst loopt tot en met 31 december 2018.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *